X-MEN

Ohjaaja Bryan Singer onnistuu yhdistämään toiminnantäyteisen huumorin, moninaiset juonenkäänteet ja mutantit sulavaksi kokonaisuudeksi tavalla joka tihkuu toisinaan jopa camp-henkistä iloittelua. Tarina lähtee käyntiin räjähtäen. Vuonna 2023 maailma on synkkyyttä täynnä, ylivoimaiset Sentinel-robotit tuhoavat maapalloa metsästäen viimeisiä mutantteja ja pieninkin toivon kipinä uhkaa hiipua kun soturi toisensa jälkeen kaatuu ylivertaisen vihollisen edessä. Ainut joka tuntuu olevan kykenevä kestämään aikamatkustamisen aiheuttamat fyysiset tuhot, on Wolverine (Hugh Jackman), joka lähetetään retrohenkiseen vuoteen 1973. Maailma on tästä eteenpäin metallikyntensä luupiikkeihin takaisin vaihtaneen ärtyisän miehen käpälissä – tarkoituksena estää jokamiehen unelmanakuilijan, Jennifer Lawrencen esittämän Mystiquen tekemä salamurha.

X-MEN palaa takaisin ajassa

Vuodessa 1973 on jotain kotoista ja tunnelmallista. Laavalampun hehkussa Logan/Wolverine herää suoraan toimintaan ja alkaa kilpajuoksu ajan kanssa. Nuori Charles Xavier (James McAvoy) on kaukana tulevaisuuden vanhasta hillitystä miehestä hiuspehkoineen ja addiktioineen – Xavier on hukannut kipinänsä, halunsa elää. Osasyynä tähän on Pentagonin huippuvartioidussa muovisellissä majaa pitävä Magneto (Michael Fassbender), joka on pistetty ikiajoiksi selliin virumaan. Estääkseen Bolivar Traskin (Peter Dinklage) murhan, on miesten kuitenkin koottava voimansa, mutta kuka sanoi että se olisi helppoa.

Elokuva vastaa hienosti haasteeseen jonka kaksi erillistä aikajanaa ja näyttelijäkaartia ovat asettaneet. Se onnistuu yhdistämään menneisyyden, esittelemällä samalla joukon uusia kiinnostavia hahmoja. Näistä täydellisimpänä suhailee Evan Petersin Quicksilver, jonka hupaisa ja taidokas suoritus Magneton vankilapaossa on loistava. Samalla moni tuttu hahmo saa enemmän historiaa ja lihaa luidensa päälle – Wolverine on jälleen elementissään sanaillessaan tuttujen hahmojen kanssa, ahma kun on aina ollut hieman hukassa omissa elokuvissaan. Samalla elokuva kuitenkin onnistuu hypähtämään sen kummempia taustoittamatta monen hahmon syvällisemmän motiivien kartoituksen yli, pysyen angstisesta aiheestaan huolimatta hyvin kepeänä.

X-MEN tuo huippunäyttelijät valkokankaalle

Siinä missä Lawrence esittelee hoikan vartalonsa avulla ninjataitojaan ja vanhat starat Ian McKellen ja Patrick Stewart tuovat tarinaan hohdetta, on tarina kuitenkin McAvoyn ja Fassbenderin kahdenkeskinen romanssi. Miesten välinen kemia säkenöi ja kirskahtelee; syvä ystävyys ja vastavuoroisesti viha ovat rakkautta. Xavierin angsti ja tunne ovat kirkkaassa kontrastissa Magneton kylmän järjen ja visioiden kanssa. Days of Future Past on erinomainen X-Men -elokuva. Singer onnistuu pitämään huumorin silmäkulmassa vaikka aihepiirit käsittelevät rasismia, kansantuhoa, addiktioita ja petosta. Se menee isolla vaihteella hyödyntäen herkullisesti 70-luvun vivahteita, vaipumatta kuitenkaan naamiaistunnelmaan.

  • X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST ★★★★
  • Ohjaus: Bryan Singer
  • Käsikirjoitus: Simon Kingberg
  • Näyttelijät: Michael Fassbender, James McAvoy, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Toiminta / Seikkailu